Bokblogg

Ska man samla in information om våldtäktsmäns etnicitet?

Under duellen mellan Stefan Löfvén och Ulf Kristersson härom kvällen insisterade M ledaren på att det Brottsförebyggande rådet måste samla in information om etniciteten på våldtäktsmän. Löfvén svarade, mycket klokt, att detta inte är hans sak att bestämma och att det istället är “en fråga för professionen.” Nästa dag intervjuades BRÅ chefen som sa att man “på grund av allt politiskt tryck” nu skulle börja samla in den informationen.

Vad som är så olustigt med den här diskussionen är att tillgången till information har gjorts till en politisk fråga. Politiker har inte rätten att bestämma vad vi ska få veta. Vi ska inte behöva vänta på att ett politiskt beslut ska göra den här informationen tillgänglig. Den information som polisen inte vill samla in måste forskare kunna hitta på sitt eget sätt.

Jag är starkt för asylrätten för flyktingar, jag är mycket rädd för anti-muslimska stämningar, men jag är inte rädd för fakta.

0 Comments

Leave a Reply