Utdrag ur boken

Det faktiskt existerande universitetet, del 3

Faktiska universitetet har en historia, med traditioner, nationer, och faktiskt existerande människor som har de behov och problem som faktiskt existerande människor har. Det finns rektorer, dekaner och prefekter, administrativ personal och budgetavdelningar, vaktmästare och lokalvårdare, kopierings- och kaffemaskiner, och en massa studenter förstås. Och med studenterna kommer pubkvällar och insparksveckor, klubbar, föreningar och manskörer, gyn och gymbesök, studentmössor, rekryteringsmässor, och en väldig massa annat. Sedan har vi alla forskare och lärare, och de är människor de också. De har sina arbetsrum och parkeringsplatser, möten, lunchraster och personalfester. En del har koftor med armbågslappar och halvätna ostsmörgåsar i portföljen, andra klär sig trendigt och är övertygande om att de är yngre än vad de egentligen är. All den här institutionella bråten, persongalleriet och sociala dynamiken, lokaliserar universitetet till en viss plats och gör universitetslivet till en speciell sorts erfarenhet, men det har samtidigt ingenting alls med den intellektuella verksamheten att göra.

0 Comments

Leave a Reply