Bokblogg

Inget nyhetsvärde för Lundagård

En journalist från Lundagård hörde just av sig via mejl:

Hej Erik,

jag är reporter för studenttidningen Lundagård. Jag vill ställa några frågor till dig angående din tjänstledighet från Statsvetenskapliga institutionen. Vi anser att det hör till studenternas intresse då du undervisar vid universitetet samt att din kurs “Modernitetens kritiker” är inställd på grund av din frånvaro. Det gäller en telefonintervju som bör ta 5-15 minuter och du har rätt till granskning av dina kommentarer innan publicering. Det gäller frågor som: Har din tjänstledighet att göra med kontroversen kring litteraturlistan vintern 2017? Planerar du att fortsätta din tjänst vid universitetet när tjänstledigheten löper ut? Du skriver på din blogg att du skriver en ny bok. Är det av anledning till kontroversen kring litteraturlistan som du skriver boken?

Återkoppla gärna så snart du kan! 

Jag svarade så här:

Hej!

Det är mitt i natten i en sovvagn mellan Budapest och Bukarest och uppkopplingen är svajig, men jag svarar ändå … Min tjänstledighet har egentligen inget att göra med Judith Butler affären. Jag har länge velat återvända till jobb utomlands. Jag har jobbat utomlands i 25 år och fortsätter nu med det. Bäst så för alla parter. Jag hoppas slippa återvända till tjänsten i Lund, men vi får väl se. Alla på den statsvetenskapliga institutionen uppförde sig precis så som man kan förvänta sig av svenska statstjänare, men det är också det som är problemet. Intellektuell verksamhet måste vara fri från yttre påverkan. Universitetslärare måste kunna undervisa på sitt eget sätt. Det gäller inte i Sverige som alltid hamnar i botten när den akademiska friheten i olika länder jämförs. Men Judith Butler själv uttryckte det där allra bäst själv i sin sågning av statsvetenskapen i Lund. Mer här: https://kvartal.se/artiklar/judith-butler-om-genuskonflikten-i-lund-metoden-ar-forkastlig/ Jo, det ska bli bok. Manus är redan klart och ligger hos förlaget. Titeln blir “Befria universiteten: den akademiska friheten vs. statens krav.” Kommer i januari. Det första kapitlet finns att läsa här: http://portal.research.lu.se/ws/files/43310063/Ringmar_Befria_universiteten_1_Det_moderna_samh_llet_och_dess_kritiker.pdfAlla som vill får kommentera och kommer att tackas i förordet. Boken har förresten en hemsida här: http://befriauniversiteten.se Sprid länken om du vill. Nu verkar det som om tåget kommit in i Transylvanien. Kanske har det blivit bättre täckning. allt väl, Erik

Men, sa journalisten, i så fall är ämnet inte tillräckligt intressant:

Tack för dina svar. Eftersom din tjänstledighet inte hade att göra med Judith Butler-affären bedömer vi nyhetsvärdet som för litet för att publicera artikeln. Däremot låter boken spännande, be gärna din förläggare att skicka ett ex till redaktionen när det blir dags för recensioner.

Lycka till med din utlandstjänst. Om du i framtiden vill tipsa Lundagård om en oegentlighet eller dylikt går det bra att maila mig.


0 Comments

Leave a Reply